O nama

Priča o Prostoru

Često ga nemamo, još ga češće tražimo od drugih, a tako ga rijetko sebi dajemo i dozvoljavamo. Unutarnji prostor u kojemu samo jesmo i samo osjećamo.

Samo.

Zorica Topalović psihologinja portret na kauču

Mjesto u nama koje stvaramo iz iskrene brige za sebe u trenutku kada si dozvolimo stati, utihnuti, udahnuti, izdahnuti, osjetiti sebe, izabrati odgovor, dopustiti si i prihvatiti što god da je već tu ili putuje prema nama. 

U tome procesu, kada si dozvolimo otvorenost da se pitamo, rastavimo, sastavimo, zagrlimo bez obzira na nedostatke i neuspjehe, leži prilika za zacjeljivanje i uspostavljanje novoga, svjesnijega kontakta sa samim sobom, drugima i životom općenito.

Prihvaćanje onoga što jest i kakvo je, bez prisile da se to mijenja ili popravlja, prvi je i najvažniji korak u procesu zacjeljivanja i istinske promjene. Prihvaćanje uz blag i nježan pristup prema onome kome je teško i bolno, a to uključuje i nas same, vodi ispunjenijem i autentičnijem životu u kojemu živimo sa smislom i u skladu s vlastitim vrijednostima.

Prostor postoji u svakome od nas, različitih je veličina, boja i nesavršenih linija, a na nama je samo da ga sebi dozvolimo, upoznamo, istražimo i naučimo ga njegovati. 

Samo.

Tko vas čeka u Prostoru?

U Prostoru vas čeka Zorica Topalović

Po zvanju magistra psihologije, geštalt terapeutkinja igrom i dječja i adolescentna integrativna psihoterapeutkinja u edukaciji, a po prirodi neizlječiva zaljubljenica u riječi, ljudske priče, iskren kontakt, šarenilo osjećaja, bezuvjetnost pseće ljubavi, moje more, zalaske sunca i autentičnost.

zorica topalović

Moj me profesionalni put vodio kroz cijeli odgojno-obrazovni sustav, od stručne suradnice psihologinje u vrtiću, dugogodišnjeg rada u osnovnim školama, pa do rada u ustanovi koja se bavi stručnim usavršavanjem odgojno-obrazovnih djelatnika, a čija je misija promocija obrazovne filozofije usmjerene na dijete i prava sve djece na kvalitetan odgoj i obrazovanje. 

To mi je iskustvo omogućilo upoznavanje širega konteksta i svijeta u kojemu djeca žive i osjećaju te mi neprocjenjivo služi i danas kada u privatnome savjetodavnom radu vidim samo djelić jedne kompleksnije priče.

Ne vjerujem da za svu djecu, sve adolescente ili sve roditelje postoji jedinstvena veličina i jedinstven pristup u radu koji bi svima odgovarali. Iz toga razloga u svome savjetodavnom radu, svakomu pristupam na jedinstven način, pri čemu integriram znanja iz različitih područja vlastite edukacije. 

Certificirana sam geštalt terapeutkinja igrom. Geštalt terapija igrom prema modelu Violet Oaklander predstavlja iskustveni i kreativni terapijski model u radu s djecom i adolescentima kojem je cilj pomoći im da se kroz igru ponovo povežu s dijelovima sebe, emocijama i iskustvima koja su potisnuli i od kojih su se udaljili, čime rastu njihova unutarnja snaga, (samo)podrška i sposobnost da primjereno izraze sve svoje emocije.

U svom se radu dodatno vodim znanjima iz različitih terapijskih pravaca i pristupa u kojima sam se tijekom godina educirala, a to su: svjesno suosjećanje prema sebi u psihoterapiji (engl. Self-Compassion in Psychotherapy Certificate Program), terapija usmjerena na suosjećanje (engl. Compassion Focused Therapy), narativna psihoterapija, psihoterapijski model unutrašnjih obiteljskih sistema (engl. Internal Family Systems), ACT (engl. Acceptance and Commitment Therapy) za djecu i adolescente, dijalektičko-bihevioralna terapija (engl. Dialectical behaviour therapy), savjetovanje i psihoterapija u procesu tugovanja i žalovanja.

Trenerica sam verificiranoga američkog programa Mindful Self – Compassion koji spaja mudrost mindfulnessa (pune svjesnosti) i toplinu suosjećanja prema samome sebi u teškim situacijama kada se nerijetko družimo s unutarnjim kritičarem kao jedinim nama poznatim motivatorom i čuvarom onoga najranjivijeg.

Kontinuirano  se stručno usavršavam u navedenim područjima jer to daje priliku mojoj vječno znatiželjnoj prirodi da slobodno zapleše.

Predstavljam vam Prostor koji nije samo prostor.

Dobrodošli, slobodno uđite!

Zorica, drago mi je.

zorica topalović psihologinja